Kuşlarda göz bozuklukları ve enfeksiyonu sık görülen bir sağlık sorunudur ve ortaya çıkmasının ana nedeni kötü hijyendir. Bir kuş gagasını kirli tüneklere sürttüğünde bakteriler göze kaçabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle önleme yöntemlerinden biri kuş kafesi ve tünek, yemlik gibi aksesuarlarının periyodik olarak temizlenmesidir. A vitamini eksikliği, aşırı kalabalık kuş kafesleri, yabancı cisimler, gözün güçlü rüzgarlara ve toza maruz kalması gibi diğer nedenler de göz iltihabına neden olabilir.
Gözde meydana gelen bir yaralanma veya bir tür enfeksiyonun tetiklediği bir durum, acil tedavi gerektiren daha ciddi durumlara yol açabilir. Bununla birlikte, bir göz bozukluğunun semptomları, başka bir şeyin olup bittiğine bağlı olabilir ve bunun bir veteriner tarafından araştırılması gerekir, böylece doğru teşhis daha sonra değil, daha erken yapılabilir.
Genel bir kural olarak, göz bozukluğunu asla hafife almamalısınız ve şüpheniz varsa mümkün olan en kısa sürede veteriner tavsiyesine başvurmalısınız. Bir veteriner, durumu doğru ilaçla tedavi etmeden önce şikayetin nedeni olarak başka herhangi bir iç hastalığın dışlanabilmesi için kuşunuzu kapsamlı bir şekilde muayene edebilir.
Kuşları etkileyen en yaygın göz bozukluklarından biri konjonktivittir ve buna genellikle bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Kuşun gözleri kızarır ve şişer, bu da ışıkla daha da kötüleşen acı verici bir durum olan ışığa duyarlılığa yol açabilir.
Bununla birlikte konjonktivit, kuşları ilgilendiren diğer birkaç sağlık sorununun da belirtisi olabilir. Buna herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri durumlar da dahildir. Kuşları etkileyen diğer göz bozuklukları şunlardır:
Çok acı verici bir diğer durum olan üveit, gözün iç kısımlarını etkileyerek iltihaplanmasına ve ağrımasına neden olur. Tipik olarak diğer sağlık sorunlarıyla, yani mevcut olabilecek herhangi bir iç hastalıkla ilişkilidir. Kataraktın oluşmasını önlemek için, durumun mümkün olduğu kadar erken teşhis ediliip tedavi edilmesi gerekir, aksi takdirde başka komplikasyonlara yol açabilir.
Kuşlarda katarakt nedeni genellikle E Vitamini eksikliğinden kaynaklanır, ancak bu bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Bazen kuşlar uzun süre yapay ışığa maruz kaldıklarında bu da katarakt oluşmasına neden olabilir; bu nedenle büyük kuş kafesine doğru tipte bir aydınlatmanın yerleştirilmesi ve içinde barındırılan kuş türlerine uygun olması önemlidir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu Marek hastalığı özellikle kötü bir durumdur ve ne yazık ki bir kuşa virüs bulaştığında tedavi edilemez. Ancak iyi haber şu ki Marek hastalığına karşı veterinerinize sormanız gereken bir aşı var. Marek hastalığı kuşların gözlerini birçok yönden etkileyerek düzensiz şekilli gözbebekleri ve iris sorunlarına neden olur ve bu sorunlar daha sonra kansere dönüşebilir.
Bu, kuşun göz kapaklarında şişip ağrıyan kabarcıkların oluştuğu başka bir viral enfeksiyondur. Kuşlar bu durumdan mustarip olduklarında görme yetilerini kısmen kaybederler ancak göz küresinin kendisi etkilenmez. İyi haber şu ki, kuşa doğru ilaç tedavisi uygulandığında görme yeteneği geri döner ve bu işlemin, kuşta bu durum teşhis edilir edilmez yapılması gerekiyor.
Saat kaç olursa olsun, evcil hayvanınızda bu belirtileri fark ederseniz, özellikle kanatlılarda uzman altyapısı ile Kuş Veterineri Patikaya, evcil dostunuzun rahatsızlığını teşhis edecek ve odak tedaviyi uygulayacaktır.
Kuşlarda görülen göz bozukluklarının çoğunluğuna tipik olarak bir tür bakteriyel enfeksiyon neden olur; salmonella, konjonktivit ve oftalmiti tetikleyebilen bir enfeksiyondur. Bu, konjonktiva ve göz küresinde irin oluşmasıyla gözlerin iltihaplandığı ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabileceği başka bir kötü durumdur.
Üstelik salmonella çok bulaşıcıdır, bu da genetik olarak ebeveyn kuştan yavrularına yumurta sarısı yoluyla yayılabileceği anlamına gelir.
Göz bozuklukları mantar enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir ve kuş küflü yiyeceklerle beslendiğinde tetiklenebilir. En yaygın mantarlardan biri, kuşların solunum sistemini etkileyen ve kuşların gözlerini ve beyin fonksiyonlarını etkileyen Aspergillus‘tur.
Bir kuşun enfekte olduğunu gösterebilecek dikkat edilmesi gereken işaretler, göz kapaklarının altında oluşan, çok şişmiş ve ağrılı hale gelen sarı plaklardır. Durum tedavi edilmezse enfeksiyon kuşun gözlerinde ve görmesinde ciddi hasara neden olacaktır.
Kuşlar hassas yaratıklardır ve sağlıklı kalmaları için ihtiyaç duydukları tüm doğru vitaminleri içeren dengeli bir diyetle beslenmeleri gerekir. Eğer diyette E Vitamini eksikse, yumurtadan kör bir civciv çıkarabilir. Kuşların doğru göz pigmentasyonunu ve gözyaşı oluşumunu geliştirmesi için A vitamini gereklidir. Bu tür eksiklikleri önlemenin tek yolu, kuşları türlerine uygun, dengeli ve besleyici bir diyetle beslemektir.
Bir kuşun gözlerinde herhangi bir sorun fark ettiğinizde, onu veterinere götürmelisiniz, böylece doğru teşhis daha sonra değil, daha erken yapılabilir.
Dikkat edilmesi gereken belirtiler şunlardır:
Teşhis konulduktan sonra veteriner, diğer ilaçlarla birlikte antibiyotik göz damlalarını da içerebilecek duruma uygun doğru tedaviyi reçete edecektir. Kuşlarda yaygın olarak görülen göz bozukluklarını başarılı bir şekilde tedavi etmenin anahtarı, bir sorun olduğunu erken fark ederek tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlayabilmektir.
Kuşun ortamını mümkün olduğu kadar temiz tutmak ve doğru vitaminleri içeren dengeli bir diyetle beslenmesini sağlamak, herhangi bir göz bozukluğunun gelişme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Kuşa asla küflü olabilecek eski yiyecekler vermemelisiniz. Ancak kuşlarınıza ne kadar dikkat ederseniz edin bazı göz bozuklukları gelişebilir ve daha önce de belirtildiği gibi, bir durum ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi olur. Kuşunuzun giderek kötüleşen bir göz enfeksiyonunun rahatsızlığını yaşaması gerekmeyeceği gibi, erken veteriner müdahalesi gözlerinde kalıcı hasar oluşması riskini de azaltacaktır.
Yorum Yaz