Kedilerde böbrek hastalıkları ilerleyicidir, ancak çoğu zaman uygun tedavi ile yönetilebilir. Kedinize kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulduysa bundan sonra gerçekleşmesini bekleyeceğiniz şeyler şunlardır:
Veteriner hekiminizin kedinizin kronik böbrek yetmezliği teşhisini doğrulaması gerekiyorsa kan kimyası, tam kan hücresi sayımı, idrar tahlili ve kan basıncı testi istemesi gerekebilir.
Bulgular genellikle aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerir:
Kesin kronik böbrek yetmezliği tanısı konulduktan sonra veteriner hekiminiz kedinizin kliniğe yatırılmasının gerekip gerekmediğine karar verecektir. Ciddi şekilde etkilenmiş kedilerin intravenöz sıvılar almak ve sahip olabilecekleri diğer semptomlara yönelik tedaviye başlamak için veteriner kliniğinde kalmaları gerekebilir.
Kronik böbrek yetmezliği olan kediler tedavilerine evde devam edebilecek kadar stabil hale geldikten sonra taburcu edilebilirler.
Kronik böbrek yetmezliğinin uygun tedavisi, kedinin sahip olduğu spesifik semptomlara ve biyokimyasal anormalliklere bağlıdır. Birçok hasta dehidrasyonla mücadele etmek için sıvı tedavisine ihtiyaç duyar. Bu, bir evcil hayvanın diyetindeki su içeriğini artırarak (örneğin, yalnızca konserve mamayla beslemek) ve aralıklı deri altı sıvı tedavisi yoluyla başarılabilir.
Veteriner hekiminiz ayrıca böbrek fonksiyonlarını geliştirmeye ve vücutta yaygın olarak meydana gelen biyokimyasal anormalliklere karşı koymaya yardımcı olacak özel bir diyet de önerebilir.
Ek öneriler evcil hayvanın bireysel ihtiyaçlarına dayanmaktadır ve şunları içerebilir:
Diğer koşulları elverişli olan kediler için böbrek nakli en son tedavi seçeneği olabilir.
Veterinerinize, kedinizin aldığı ilaçların olası yan etkilerinin neler olduğunu sorun. Bir sonraki kontrolün ne zaman olacağını ve veterinerinizin normal çalışma saatleri dışında acil bir durum ortaya çıkarsa kimi aramanız gerektiğini öğrenin.
Kedinizde ciddi belirtiler ortaya çıktığında saat fark etmeksizin 7/24 Acil Veteriner Patikaya Kliniğine günün her saatinde başvurabilirsiniz. Deneyimli ve her biri kendi alanlarında uzman hekimler, evcil dostunuza gerekli tanı ve tedaviyi uygulayacaktır.
Kedilerde kronik böbrek yetmezliği ilerleyici bir hastalıktır, ancak azalmanın hızı kediler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı kediler aylarca, hatta yıllarca iyi bir yaşam kalitesine sahipken, bazılarına ise tanı konulduktan hemen sonra ötenazi yapılması gerekir.
Kedinizin durumuyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, özellikle de aşağıdaki durumlarda kötüleşme fark ederseniz, veterinerinizle konuşun:
Kronik böbrek hastalığı (KBH) yaşlı kedilerde önde gelen ölüm nedenidir. Bu durum sinsidir, çünkü tanı konabildiğinde böbrek fonksiyonu zaten normal kabul edilenin en az üçte ikisi ila dörtte üçüne düşmüş durumdadır.
Başlangıçta semptomlar oldukça hafiftir, ancak zaman geçtikçe etkilenen kediler:
Bütün bunlar:
Sağlık sorunlarının bir kombinasyonuna neden olur.
Bir kedi bu kadar hasta olduğunda tedaviye adım atmak kesinlikle faydalıdır (birçok hasta sıvı tedavisi, ilaçlar ve özel bir diyetle stabilize edilebilir ve bakımı yapılabilir), ancak erken teşhis ve tedavi her zaman hedefiniz olmalıdır.
Kedilerde böbrek hastalıkları özellikle yaşlı ve geriatrik kedilerde yaygındır. Evcil hayvanlarımız artık her zamankinden daha uzun yaşadığı için, bu hastalık giderek daha fazla kedi sahibinin evcil hayvanları için uğraşmak zorunda kaldığı bir hastalık haline gelmektedir.
Böbrek hastalığının erken evrelerindeki kediler genellikle susar. Sonuç olarak, normalden daha sık idrara çıkarlar ve genellikle normalden daha fazla miktarda idrar üretirler. Bunlar ortaya çıkan ilk belirtilerdir ancak birçok kedi sahibi için bunları fark etmek zor olabilir.
Hastalık ilerledikçe kediniz kusmaya başlayabilir. Bazı kedilerde ishal vardır. Kedinizin iştahı azalabilir ve hatta kilo kaybı bile fark edebilirsiniz. Böbrek fonksiyonu azalmaya devam ettikçe ve kediniz daha kötü hissetmeye başladıkça, su tüketiminde artış yerine azalma olduğunu fark edebilirsiniz.
Böbrek hastalığı olan kedilerde en yaygın ve ciddi sorunlardan biri dehidrasyondur. Kedinizin su içmesini sağlamak önemlidir. Ne yazık ki pek çok kedi sağlıklı olduklarında bile yeterli miktarda su içmezler. Böbrek hastalığı gibi bir hastalık baş gösterdiğinde sorun daha da ciddi hale gelir.
Konserve yiyeceklerin nem içeriği kuruya göre daha yüksektir ve bu nedenle sıklıkla tavsiye edilir. Mamaya su eklemek de kedinizin sıvı alımını artıracak bir seçenektir. Kedinizin her zaman temiz, tatlı suya erişebilmesinin önemli olduğunu söylemeye gerek yok.
Kedinizin su tüketimini artırmaya yönelik tüm çabalarınıza rağmen, yine de dehidrasyonun meydana gelmesi mümkündür. Bu durumda kedinize ilave sıvı verilmesi gerekebilir.
Bazı kedilere düzenli olarak sıvı verilmesi gerekir. Sıvılar intravenöz olarak verilebilmesine ve bu, ağır hasta kediler için en iyi dağıtım yöntemi olmasına rağmen, sıklıkla deri altı bir dağıtım yolu kullanılır. Kedinizin derisinin altına sıvı uygulamak için enjektör kullanılır. Bu veterinerinizin muayenehanesinde yapılabilir. Ayrıca kedi sahipleri bu işlemi kedileri için evde yapmayı öğrenebilirler.
Prosedür hakkında veterinerinizle konuşun. Kediniz için hangi sıvı türünün uygun olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunabilir ve kediniz evde tedavi görecekse sıvıların ne kadar verileceği ve nasıl uygulanacağı konusunda rehberlik sağlayabilir.
Kediniz için ne tür mamanın uygun olduğu konusunda veterinerinizin rehberliğine ihtiyacınız olacak. Doğru beslenme, kedinizin bireysel durumuna bağlı olarak değişecektir.
Geçmişte, böbrek yetmezliği olan kedilere sıklıkla protein açısından düşük diyetler öneriliyordu. Artık durum böyle olmayabilir ancak kedinizin beslenmesindeki proteinin kolayca sindirilebilir olması önemlidir.
Böbrek hastalığının bir sonucu olarak elektrolit eksiklikleri / fazlalıkları olan kediler için, bu anormalliklerin kontrol altına alınmasına yardımcı olacak özel bir diyet önerilebilir. Örneğin, kan fosfor düzeyi yüksek olan kediler için fosfor açısından kısıtlı diyetler gerekli olabilir. Kandaki potasyum seviyeleri artabilir veya azalabilir ve diyetin buna göre formüle edilmesi gerekir.
Daha önce de belirtildiği gibi, nem içeriğinin artması nedeniyle konserve diyetler sıklıkla tavsiye edilir. Kedinizin beslenmesi ne olursa olsun, kedinizin yediğinden ve kilo vermediğinden emin olmanız çok önemlidir. Kediniz yemek yemeyi bırakırsa veya iştahı azalırsa veterinerinizle iletişime geçin.
Böbrek hastalığı olan kedilerin çeşitli ilaçlar alması gerekebilir. Kediniz için hangi ilaçların gerekli ve / veya uygun olduğuna karar verirken yine veterinerinizin rehberliğine ihtiyacınız olacak.
Yüksek tansiyon kedilerde böbrek hastalıklarının yaygın bir sonucudur ve tedavi edilmesi de gerekebilir. Amlodipin gibi ilaçlar bazen hipertansiyonu (yüksek tansiyon) tedavi etmek için tavsiye edilir. Ancak her kedi farklıdır ve kedinizin tedavi protokolünün, kedinizin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanması gerekecektir. Veterinerinize danışın ve ilaçları belirtildiği şekilde uygulayın. Veteriner hekiminizle konuşmadan ilaçlarınızı artırmayın, azaltmayın veya kesmeyin.
Yorum Yaz